Mausteyrtit

Mausteyrttien käyttöä kannattaa opetella vähitellen ja varovasti, että oppii, mitkä makuyhdistelmät sopivat omiin ruokatottumuksiin. Jokapäiväisen tuorekäytön yli jäävän sadon voi pakastaa tai kuivata.

Useimmat mausteyrtit tarvitsevat lämpimän ja tuulilta suojatun kasvupaikan, josta etukäteen on hävitetty monivuotiset rikkakasvit kuten juolavehnä. Istutuspaikka lannoitetaan ja kalkitaan kuten vihannesmaa yleensä.

YRTTIEN SÄILÖNTÄOHJEITA

KUIVAAMINEN

Kuivaaminen onnistuu parhaiten, kun se tapahtuu riittävän nopeasti. Alhainen kuivatuslämpötila säilyttää parhaiten aromiaineet. Yrtit pyritään säilyttämään mahdollisimman kokonaisina kuivatuksen jälkeen, jotta niiden maku ja tuoksu säilyisivät, eivätkä aromit katoaisi. Vasta ennen käyttöä ne hierotaan tai murennetaan rikki. Ilman kasvikuivuria kuivaaminen onnistuu ripustamalla yrtit pieninä nippuina katonrajaan kuivumaan.  Myös sähköuunissa kuivattaminen onnistuu, kun lämpötila on reilut 30 astetta ja uunin luukku raollaan. Kuivaamisen jälkeen yrtit pakataan tiiviisiin astioihin. Kuivattuja yrttejä säilytetään vuosi. Älä kuitenkaan heitä vanhoja pois. Ylivuotisia yrttejä voi käyttää vaikkapa jalkakylpyihin

YRTTIEN PAKASTAMINEN

Yrtit voi pakastaa pienennettyinä rasiassa tai muovipussissa. Ne voi myös pakastaa kokonaisina oksina lehtiin tai folioon käärittynä. Jäisinä yrtit on helppo murskata lisättäessä niitä ruokiin, tai ne voi panna kokonaisina kiehumaan liemien sekaan ja ottaa sitten pois ennen tarjoamista. Yrtit voi myös ryöpätä ennen pakastamista, jolloin väri säilyy hivenen paremmin.