Tuotteet

Kesäkukkien kasvatusvihjeitä

Istutus

Kesäkukkia eli ryhmäkasveja voidaan istuttaa parvekelaatikoihin, ruukkuihin, amppeleihin ja kukkapenkkeihin. Astioihin istutettuja kukkia on helppo siirtää paikasta toiseen, juuri sinne missä eniten kaipaat värikylläisyyttä ja silmäniloa. Istutukseen on valittava riittävän iso ruukku tai amppeli. Käytä astian pohjalla 5 - 10 cm kerrosta salaojitukseen soveltuvaa ainetta, kuten karkeaa soraa, lecasoraa tai ruukunpalasia. Reiät astian pohjassa takaavat sen, että sateisenakaan kesänä vesi ei seiso kasvualustassa. Parasta olisi, jos reiät olisivat 1 - 2 cm ruukun pohjasta, jolloin syntyy yksinkertainen altakasteluruukku.

Lannoitus

Mitä suuremmat ja runsaskukkaisemmat astiat ovat, sitä runsaamman lannoituksen kasvit vaativat kukoistaakseen. Hyvälaatuinen, peruslannoitettu ja kalkittu kasvuturvemultaseos on sopiva isojenkin astioiden kasvualustaksi. Pienten parvekelaatikoiden ja amppeleiden kasvualusta kannattaa vaihtaa joka kevät, mutta isojen astioiden pintamaan vaihto ja huolellinen lannoitus on riittävä. Peruslannoitus riittää kasveille sen 2 - 3 viikon ajan, minkä ne tarvitsevat juurtuakseen läpi astian, mutta sen jälkeen on huolehdittava säännöllisestä ravinteiden lisäämisestä.

Helpoiten lannoitus tapahtuu joka kastelun yhteydessä annettavalla vesiliukoisella kastelulannoitteella. Yksi tapa on sekoittaa kukkien lähellä olevaan isoon astiaan liukenemaan ravinneseosta kerralla suuri määrä ja annostella kukka-astioihin tarpeen mukaan. Yleensä kun kiireessä huomataan kasvien olevan veden tarpeessa, unohtuu lannoitus. Kukkien lannoitusta jatketaan myöhään syksyyn saakka, jolloin kukinta uudistuu ja kasvit pysyvät hyväkuntoisen näköisenä.

Kukkapenkkiin istutettaessa on myös muistettava antaa peruslannoitus penkkiä muokattaesssa. Hyvä syvyys muokata penkki on lapionpiston verran, samalla lannoite sekoittuu koko kasvualustaan. Kun maa on pehmeä, on juurien on helpompi kasvaa tarpeeksi syvälle ja kasvi kestää kesän aikana paremmin myös kuivuutta. Kesän aikana kannattaa antaa lisälannoitus pari kertaa rakeisella puutarhalannoitteella tai säännöllisesti kastelun mukana vesiliukoisella lannoitteella.

Valoon vai varjoon

Vaikka suurin osa ryhmäkasveista on melko sopeutuvaisia valon ja varjon suhteen, helpottaa kasvien ominaisuuksien tunteminen onnistuneiden istutusten teossa. Varjon puolelle kannattaa istuttaa vaikkapa ahkeraliisaa, lumihiutaletta, kesäbegoniaa ja verenpisaraa. Auringossa viihtyvät rautayrtti, lobelia, pelargoni, petunia ja samettikukka.

Yhdistele rohkeasti

Voit istuttaa näyttäviä kukka-astioita yhdistämällä useita erilaisia kasveja. Muistaen valon ja varjon tarpeen kasveilla on sekaistutusten valikoima lähes rajaton. Riittävän isoon astiaan voi taustalle istuttaa vaikkapa yksivuotisia köynnöksiä, jotka kiipeävät ritilää tai paria pajunoksaa pitkin. Keskelle astiaa pystykasvuisia kukkia ja astian reunaan alas laskeutuvia kasveja.

Hoitamalla, hoitamalla.....

Useimmat kesäkukat kukkivat kauniimmin ja runsaammin kun vanhat, jo kukkineet kukat poistetaan säännöllisesti. Liian pitkiksi venyneet versot voi leikata lyhyemmiksi ja uusi kukinta alkaa jo parin viikon kuluttua. Jos olet vaikkapa lähdössä kesälomamatkalle, leikkaa kesäkukkasi lyhyemmiksi, jolloin ne käyttävät vähemmän vettä ja ravinteita ja kasvavat tanakammiksi. Nosta kukka-astiasi pois suorasta auringonpaahteesta ja tuulesta niin lomakastelijasi säästää muutaman kastelukerran . Muista syksyllä hallojen alkaessa, että kasvi, jossa on hyvä nestejännitys eli se on kasteltu säännöllisesti, kestää kylmää paljon paremmin. Viime tipassa illalla kasteleminen ei enää auta, koska kasvi ei ehdi imeä nestettä lehdistöön asti. Silloin auttaa vain suojaus harsolla tai ylösalaisin käännetyllä pahvilaatikolla tai sisätiloihin suojaan nostaminen.